2017 г. е била най-безопасната за авиацията досега

Няма нито една катастрофа с пътнически самолет

2017 г. е била най-безопасната за авиацията досега

Снимка: Pixabay

1900 ~ 2 мин. четене
2017 г. е рекордна не само с най-големия брой хора, използвали самолетен транспорт.  Тя се оказва и най-безопасната в историята на авиацията.

Холандската авиационна консултантска компания To70 пусна своя Доклад за безопасност на гражданското въздухоплаване за 2017 г. В него са отбелязани само две смъртоносни произшествия, включващи малки самолети , с общо 13 загубени живота.

Няма нито една катастрофа с пътнически самолет.

На нова година се случиха две произшествия - катастрофа на хидроплан в Сидни, при която загинаха шестима, и катастрофа с Cessna Caravan в Коста Рика, където загинаха всички 12 души на борда. Тези два инцидента обаче не са включени в доклада, тъй като машините тежат под 5700 кг. Това е границата за самолетите, включени в прегледа, уточнява "Индипендънт".

Включените две смъртоносни произшествия са през октомври в Ангола и през ноември в Русия.

При първия случай самолет Embraer Brasilia, който работи като въздушна линейка, се разби, след като пилотите изгубили контрол заради повреда в двигателя. Загинаха всички 7 души на борда, включително пациентът.

При втория инцидент чешки Let 410 на Khabarovsk Avia се разби при кацане в Нелкан, в русия Далечен Изток, загинаха шестима. Единствен оцелял при катастрофата е 4-годишно момиченце.

Много повече жертви имаше при инцидент в Бишкек, столицата на Киргизстан, когато турски товарен самолет Boeing 747 излезе от пистата и се заби в близко селце, загинаха 35 души на земята, както и 4-членният екипаж.

При инцидент турист загина на карибския остров Сен Маартен от ударната вълна, тъй като стоял близо до пистата.

В момента шансът на пътнически самолет да се случи фатален инцидент е 1 на 16 милиона, според водещия изследовател Ейдриън Янг.

Той обаче предупреждава, че въпреки че нивото на безопасност на гражданската авиация е много високо, има значителни рискове.

На първо място това са електронните устройства, които почти всеки човек на планетата притежава. 

Докладът предупреждава, че електронните устройства в багажа на пътниците представляват нарастваща потенциална опасност. "Увеличаването на употребата на литиево-йонни батерии в електрониката създава опасност от пожар на борда на самолетите, тъй като такива батерии трудно се гасят при запалване", се казва в документа.

През 2016 г. е имало 7 фатални инцидента със самолети и са загинали 271 души. През 2015 г. е имало 4 самолетни катастрофи със 471 жертви, а през 2014 г. - пет катастрофи с 864 жертви.
Подкрепи Economic.bg