\"Гърците доказаха, че в Дядо Коледа вярват не само малките деца\"

Икономистът Владимир Каролев по повод резултатите от изборите в Гърция

Цитат на деня:

\
"Това, което се случи в Гърция, показва, че в Дядо Мраз вярват не само малките деца". Така коментира икономистът Владимир Каролев резултатите от изборите в Гърция в ефира на бТВ, където гостува заедно с проф. Михаил Константинов.

"Ако Гърция напусне еврозоната, това ще има дисциплиниращ ефект върху всички останали членове, а и не само. Разбира се, за Гърция ще има много лош ефект, защото спестяванията ще изчезнат почти веднага. В средносрочен и дългосрочен план, когато се провали този експеримент, това ще има положителен ефект върху другите страни", коментира още Каролев.

"Гърците ще пият по една студена вода. Един от митовете, които битуват в страната, е, че имало някакво стягане на коланите. През периода 2006 - 2009 г. публичните разходи в Гърция са 97 млрд. евро, а през следващата година - 107 хил. евро. Коланът в Гърция се стегна само в частния сектор", посочи икономистът. Той обаче успокои, че няма риск за гръцките банки в България.

"Нека да ги поздравим, че 15 часа след изборите те вече имаха парламент, сравнено с нашите тромави процедури", изтъкна от своя страна проф. Михаил Константинов. "Това, което се случва в Гърция, е първата стъпка към разпада. Това ще бъде възпитателно, за да разберат защо не трябва да излизат от еврозоната", категоричен бе той.

"Досега за "безплатния обяд" плащаха германците, но оттук нататък те ще са първите, които ще откажат да продължават да правят това, след тях са италианците", смята още професорът.
Коментари: 0