Гърция може да получи разсрочване на дълговете си

Нереалистично е да се говори за опрощаване на главници по публичните задължения, коментира бившият икономически еврокомисар Оли Рен

Гърция може да получи разсрочване на дълговете си
Автор: Стилиян Гребеничарски

Малко вероятно е Гърция да получи отписване на част от задълженията си, но трябва да се фокусира върху възможното им разсрочване. Това заяви заместник-председателят на Европейския парламент Оли Рен, който имаше основна заслуга за оставането на страната в еврозоната в разгара на дълговата криза.

„Това не значи, че трябва да има класическо опрощаване на главници по задълженията. Вместо това, очаквам страните от еврозоната да предприемат мерки за облекчаване на бремето, чрез подобряване на дълговата устойчивост и удължаване матуритета на облигациите“, заяви финландецът.

Бившият европейски комисар по икономика и парична политика между 2010 и 2014 г.предупреди, че това ще е най-голямото предизвикателство пред следващото гръцко правителство. Малко повече от седмица преди предсрочните избори в южната ни съседка проучванията дават преднина на лявата опозиционна партия Сириза, която залага в кампанията на послания против строгите бюджетни ограничения.

Лидерът на формацията Алексис Ципрас опроверга наскоро страховете, че ще поведе страната извън валутния съюз, наричайки ги предизборен шантаж. Той обаче обяви, че ще работи за опрощаване на сериозна част от публичните задължения, които представляват около 180% от брутния вътрешен продукт.

Бюджетната дисциплина доведе до това Гърция да постигне две години на първичен бюджетен излишък (без разходите по държавния дълг) и да планира трети за 2015 г. Тази политика, обаче, срещна сериозно недоволство сред гръцкото общество.

Коментари: 0