Гърция раздаде 617 млн. евро на пенсионерите за Коледа

Ходът вбеси кредиторите, те се отказаха от идеята да облекчат дълга й

Гърция раздаде 617 млн. евро на пенсионерите за Коледа

Гърция предизвика гнева на международните си кредитори, след като отпусна общо 617 млн. евро под формата на коледни бонуси за пенсионерите. Това доведе до незабавно прекратяване на постигнатото наскоро споразумение за облекчаване на гръцкия дълг.

Бордът на Европейския стабилизационен механизъм не е бил информиран за коледната добавка и сега ще преразгледа критично нуждата от този държавен разход.

Атина предвижда еднократен бонус за всеки пенсионер с доход под 850 евро. Сумата е в размер на 380 евро и ще бъде раздадена за празниците.

Преди седмица министрите на финансите на еврозоната одобриха краткосрочни мерки за облекчаване на гръцкия дълг, след като Гърция показа задоволителен напредък в налагането на фискални реформи.

Премиерът Алексис Ципрас обаче предприе редица ходове, които заплашват фискалната дисциплина и никак не са по вкуса на кредиторите. Те обаче биха му спечелили електорат на очертаващите се предсрочни избори.

Освен коледните бонуси за пенсионерите, Ципрас се закани да спре и предвиденото увеличение на ДДС за островите, приютили бежанци, като по този начин опитва да подготви почвата за евентуални предсрочни избори, пишат гръцките вестници.

Всички опозиционни партии се обявиха срещу помощите за пенсионерите. Според „Нова демокрация” Ципрас опитва да измами пенсионерите. Комунистите пък смятат, че управляващите се подиграват, раздавайки „трохи”.

Коментари: 0