Гърция спря достъпа през „Кулата-Промахон“ до 15 юли

Ще могат да преминават само туристите, които вече са си попълнили електронния формуляр

Гърция спря достъпа през „Кулата-Промахон“ до 15 юли

Снимка: Стопкадър/Nova

Във връзка с предстоящите промени на правилата за влизане в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“, задължителният за попълване електронен формуляр, генериращ QR код, няма да бъде наличен за пътуване до 14 юли 2020 г., вторник, 00:01 ч. Това съобщи Министерството на външните работи, което е получило информацията от гръцкото посолство в България.

Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт. Проблемът е за гражданите, които не са го изкарали – те няма да бъдат допуснати да влязат в Гърция с цел почивка и ще трябва да отложат пътуването си за 15 юли.

Новите правила влизат в сила на 15 юли 2020 г., в 6.00 ч сутринта, а не както бе съобщавано до сега -  от 14 юли. Припомняме, че според новите правила всички граждани, които влизат в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“ по несъществени причини, са задължени да представят негативен PCR тест за коронавирус, извършен не по-рано от 72 часа преди влизане в южната ни съседка. Само пътници, които имат сертификат за негативен PCR тест, ще бъдат допускани.

Гръцкото посолство уточнява, че сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника.

Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в  национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19). Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.

Коментари: 0