Гърция удължи забраната за полети от Великобритания

Днес Обединеното кралство трябва да обяви с кои страни ще има т.нар. \"въздушни коридори\"

Гърция удължи забраната за полети от Великобритания

Снимка: Unsplash

10342 ~ 1 мин. четене

След нарастващото объркване относно пътуванията до Гърция за британските летовници, премиерът Кириакос Мицотакис потвърди, че до 15 юли няма да бъдат разрешени полети от Обединеното кралство. Страната се отваря за други европейски националности, с изключение на Швеция и Англия, на 1 юли.

Притесненията за високите нива на коронавирусна инфекция както във Великобритания, така и в Швеция доведоха до отмяна на първите две седмици на юли за авиокомпаниите и туроператорите от двете страни.

Двете страни трябваше да подпишат споразумение за създаване на „коридор за пътуване“, тъй като именно Гърция е една от най-популярните държави за британските летовници. През миналия уикенд тя беше обявена за една от страните, в които лятната ваканция би била възможна без карантина за две седмици при завръщане във Великобритания и британците имаха големи надежди, че ще имат зелена светлина за лятната ваканция на гръцките плажове.

Очаква днес правителството на Обединеното кралство да обяви „въздушни коридори“ със съседни страни като Франция, Испания и Италия в опит да избегне карантинните мерки. Португалия също води преговори за създаване на споразумение за взаимно пътуване с Обединеното кралство, въпреки че скокът на инфекциите в страната постави под съмнение потенциалния въздушен мост.

Досега всички пътници, пристигащи във Великобритания, трябва да се поставят под карантина в продължение на 14 дни. „Въздушните коридори“ обаче ще създадат двустранни споразумения между Обединеното кралство и други страни, които да премахнат правилото за карантина.

Подкрепи Economic.bg