Гърция удря летовниците с по-висок данък

ДДС за туризма става 18%, индустрията заклейми мярката като катастрофална

Гърция удря летовниците с по-висок данък

Снимка: БГНЕС

3854 ~ 2 мин. четене
Гръцкото правителство може да изненада туристите с по-висок данък. Атина планира повишаване на ДДС за извършването на туристически услуги за хотели и ресторанти с цел съживяване на икономика.

Представители на туристическия бизнес описаха мярката  като "катастрофална" за индустрията. Очаква се ходът да доведе до по-високи цени на предлаганите туристически услуги.

Предложението на правителството предвижда отмяна на диференцираното ДДС и повишаване на данъка за туристическите услуги до 18%. Данъкът за обслужване на клиентите на ресторантите може да се повиши с 5%, от 13% до 18%, а за пребиваване в хотелите почти три пъти от 6.5 до 18%, съобщава британският вестник Times.

От гръцкото министерство на финансите смятат, че реформата ще доведе до попълването бюджета на страната и до смекчаване позицията на чуждестранните кредитори.

"Какво сега ще правят милионите англичани и германци, които вече са си закупили туристически пакети за това лято?", задава въпроса си шефа на конфедерацията на гръцките туристическите компании, Андреас Андреадис. "Новото решение на правителството може да ги изгони. Глупаво е да се убива крава, която може да се дои и в бъдеще. Заставяйки чужденците да плащат повече, ние просто ги приканваме да отидат другаде", опасява се той.

Броят на туристите, почиващи в Гърция, рязко спада след финансовата криза през 2008 - от 16 милиона през 2007 г. до 14,9 милиона през 2008 г. Отрасълът се съживява след този период, достигайки рекордната 2013 г. когато 17,9 милиона туристи избират Гърция за ваканцията си.

В обслужването на чуждестранните туристи са ангажирани 20% от жителите на страната. Тази година Гърция очаква поредната рекордна година с около 24 млн. туристи, но много туристи променят плановете си поради заплахата от финансов колапс.
Подкрепи Economic.bg