Гърция все по-близо до фалита

Атина с щедри обещания за реформи, стига да получи желаната помощ

Гърция все по-близо до фалита
224 ~ 2 мин. четене

Лишена от възможността да емитира държавни облигации и със спрени спасителни плащания, Атина възнамерява да работи в посока погасяване на дълговите си задължения към кредиторите, но спешно се нуждае от помощ, за да е в състояние да го направи. Държавата не разполага с достатъчно средства, за да покрие задълженията си. Това обявиха правителствени източници в понеделник, предаде Reuters.

Страната дължи 1.6 млрд. евро по 4 заема, като първият падеж от 300 млн. евро идва на 5 юни. Така Гърция изпада в сложната ситуация, в която или задлъжнява още, или обявява неплатежоспособност и фалит.

Според говорителя на правителството Габриел Сакеларидис хазната е толкова празна, че не може да поеме текущите плащания за седмицата - като пенсиите например.

„С оглед на ликвидните проблеми, които имаме, е от огромно значение за нас и за еврозоната да постигнем сделка възможно по-скоро", коментира Сакеларидис.

Гърция е решена да либерализира икономиката си, да реформира пенсионната система и да постигне първичен бюджетен излишък. Но това не може да отговори на исканията на кредиторите да приеме допълнителни мерки за икономии през тази година и по-нататък, тъй като това ще парализира способността й да извърши необходимите реформи. Това обяви министърът на финансите Янис Варуфакис.

Той заяви, че Атина е готова да приложи серия от реформи. „За какво говорим? За независима данъчна агенция, за поддържане на разумен първичен излишък, за амбициозна приватизационна програма, за истинска реформа на пенсионната система, за либерализиране на пазарите на стоки и услуги.“

Но страната няма да бъде в състояние да постигне тези цели, ако се опита да достигне „непоносимо високите“ цели за първичен бюджетен излишък, изисквани от кредиторите й. „Правителството ни не може да приеме и няма да приеме лечение, което за 5 г. се оказа по-лошо от самата болест“, обяви финансовият министър. 

Подкрепи Economic.bg