„Газпром“ платил $1 млрд. на европейските си партньори за „Южен поток“

Газовата компания пренасочва усилията си към изграждане на газопровод през Турция

„Газпром“ платил $1 млрд. на европейските си партньори за „Южен поток“
136 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Газпром е върнал на партньорите си по проекта за строителството на морската част на газопровода Южен поток 56 млрд. рубли (около 1 млрд. долара), показва отчетът на компанията.

Става въпрос за дяловете на италианската ENI (20%), германската Wintershall (15%) и френската EDF (15%) в компанията South Stream Transport, която трябваше да се заеме със строителството на морския участък от „Южен поток“, сочат финансовите отчети на „Газпром“ за 2014 г., предадоха руските медии.

Руският газов гигант е изкупил дяловете на участниците в проекта след решението на Русия да се откаже от строителството на „Южен поток“ през България и вместо това да построи газопровод през Турция.

В акционерното споразумение е вписан размерът на компенсациите в случай на разформироване на консорциума. Освен това, South Stream Transport е собственик на тръбите, закупени за строителството на първия участък от газопровода, а също и на скъпата проектна документация, обяснява сумата на сделката представител на „Газпром“.

Изходна точка на „Южен поток“ трябваше да стане компресорната станция „Русская“, а за нейното строителство и друга инфраструктура са изразходвани 4,7 млрд. долара. 

С помощта на South Stream Transport „Газпром“ планира да построи и алтернативния „Турски поток“. 

Коментари: 0