„Газпром“ е увеличил доставките за България

От руското посолство заявиха, че това е причината цената за ноември да падне, вместо да скочи с 32%

„Газпром“ е увеличил доставките за България

Снимка: Twenty20

2291 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

По молбата на българското ръководство "Газпром" увеличи обема на всекидневните доставки на газ, които превишават договорените в рамките на действащото споразумение, и които са с по-изгодните за България цени. В резултат на това вместо очакваното покачване на цената до 119.87 лева за мегаватчас, през ноември цената на газа за България се намали до 93.19 лева, което е приблизително два пъти по-евтино от средните цени в Европа.

Това написаха от руското посолство в България в профила си във Facebook, коментирайки вчерашното изненадващо решение на КЕВР не само да не одобри увеличение с 32%, но в крайна сметка да намали цената на природния газ с 1.4%.

Руската страна е категорична, че посред енергийната криза, обхванала Европейския съюз в навечерието на зимата, Русия, въпреки необоснованата критика, продължава да е надежден партньор на Европа.

"Газпром" често е бил укоряван, че дългоcрочните договори са излишно обвързани с петрол. Акцентираха това, че газовият пазар е достатъчно развит, за да поддържа ефикасно механизма на газовата индексация. Днес трябва да попитаме играчите на европейския пазар, колко е по-евтин газът, обвързан с цената на нефта от спотовия? Колко е по-изгоден дългосрочният контракт от спотова сделка?", питат реторично от посолството.

"Разбира се, в системата на дългосрочни контракти, обвързани с нефт, цената на газ може да е много волатилна. Не трябва да се забравя, обаче, за такъв фактор като предсказуемост на цената, която позволява да се предвидят рисковете и да се осигурят навреме. Да купуваш газ евтино сега е чудесно, обаче още по-добре е да знаеш предварително, колко той ще струва след един месец, тримесечие или година", продължават с поста си от посолството.

Те добавят, че "Газпром" винаги се е отнасял с уважение към позицията на своите партньори. "Тъкмо затова миналата година по настояване на София, а също така и на Европейската комисия, руската компания премина към новата система на калкулация на цената за България, обвързана с европейския газов пазар. При това, както преди, така и след тези промени руската компания безукорно е спазвала всички свои задължения пред българските потребители.

Подкрепи Economic.bg