„Газпром“ може да се върне към проекта „Турски поток“

Вместо през България, "Газпром" ще доставя газ през Турция за Европа

„Газпром“ може да се върне към проекта „Турски поток“
152 ~ 1 мин. четене

Срокът на реализация на проекта "Турски поток" ще бъде уточнен след нормализирането на руско-турските отношения, заяви член на компанията „Газпром” Олег Акюстин на общо събрание в Новосибирск днес, пише Интерфакс..

„Продължаването на проекта "Турски поток" ще бъде уточнено след нормализирането на руско-турските отношения и подписването на споразумение между двете страни”, каза той.

За да се гарантира доставката на газ в Черно море през черноморската магистрала „Газпром” е проектирал системата „Южен коридор”, състоящ се от два газопровода - източен и западен (вече изградени).

В момента системата "Южен коридор" е позиционирана като тръба, предназначена да достави допълнителни количества газ за южните райони на Русия. Днес тя може да достави допълнителни 15 милиарда кубически метра газ на Руската федерация, съобщават от "Газпром".

"Газпром" заедно с европейските си партньори планираше да построи газопровода "Южен поток" с капацитет от 63 милиарда кубически метра газ по дъното на Черно море през България към Европа. Въпреки това, поради позицията на Европейската комисия, Русия се отказа от проекта и започна да работи по проекта "Турски поток" - през Турция и за Европа.

Разрешението за изграждането на "Турски поток" е свързано с предоставянето на отстъпки за доставките на руски газ за Турция. Преговорите се провалиха с изборите и смяната на правителството в Турция. След това и отношенията между двете страни се влошиха, след като Турция свали руския военен самолет.

В средата на януари ръководителят на Министерството на енергетиката на Руската федерация Александър Новак не изключи , че работата по проекта "Турски поток" може да се възобнови през 2016 г.

Подкрепи Economic.bg