„Газпром“ постави абсолютен рекорд на доставките на газ към Европа

Цените на европейските спот пазари са значително по-високи от тези на руския гигант

„Газпром“ постави абсолютен рекорд на доставките на газ към Европа
3689 ~ 1 мин. четене

Руският гигнат "Газпром" постави нов абсолютен рекорд от дневния обем на износ на газ за държвите в Европа: на 11 ноември са доставени 597,9 млн. кубически метра газ.

От информация на "Газпром" за само през есенния сезон компанията за шести път записва нов исторически максимум в дневния обем на доставките на газ за чужбина. Увеличението в сравнение с 10 ноември, когато беше предишният рекорд бе определен - 6,2 милиона кубически метра, което е сравнимо с текущия обем на доставките на няколко европейски държави, като например Хърватия или Дания.

От публикуваните данни на "Газпром" става ясно, че износът през месец ноември надвишава 17 млрд. кубически метра в обем през ноември (ръст с над 25% сравнение с 2015 г). Така само през първите 11 месеца на 2016 г. "Газпром" надвишава доставките през цялата 2015 г. (158.5 млрд. кубически метр газ).

Стимулът за високите обеми доставки се дължи най-вече на благоприятното за купувачите съотношение на цените на спот пазарите и средната стойност на цените на дългосрочните договори на "Газпром".

Продажната цена на газ при дългосрочните договори на "Газпром" нарасна до $172 за 1000 кубически метра през ноември при $170 през октомври. Въпреки това, цените на европейските спот пазари са значително по-високи от тези на „Газпром“ч. На сайта на холандската TTF цената за 1000 куб. метра газ е над $200, в Баумгартен, Австрия - $208, а на британския National Balancing Point (NBP) - $211.

Подкрепи Economic.bg