Газпром се оглежда за акционери за „Турски поток“

63 млрд. куб. м. газ годишно ще текат от Русия към Турция през Черно море

Газпром се оглежда за акционери за „Турски поток“

Снимка: БГНЕС

3644 ~ 1 мин. четене

Руската газова компания Газпром не изключва привличането на други акционери към проекта "Южен поток". Това е заявил вицепрезидентът на компанията Александър Медведев, цитиран от ТАСС. Той потвърди, че вече има кандидати, но уточни, че засега  не се водят преговори.

"Сега няма необходимост от водене на преговори. Има кандидати. Първо трябва да се получат всички необходими решения и съгласувания", допълни той.

Газпром и турската компания Боташ-1 подписаха през декември 2014 г. меморандум за строителство на газопровод с мощност 63 милиарда куб. м. газ годишно от Русия към Турция през Черно море.

Новият газопровод ще мине от района Анапа по дъното на Черно море до Къйъкьой в европейската част на Турция и по-нататък през Люлебургаз до местността Ипсала на турско-гръцката граница.

Морският участък на газопровода ще се състои от четири разклонения, всяко с мощност 15,75 млрд. куб. м. Предвижда се газът от първото разклонение да бъде изцяло насочен към турския пазар, добавя ТАСС.Подкрепи Economic.bg