ГДБОП разкри кибератака към Южна Корея

3 млн. евро били трансферирани към банкова сметка в България

ГДБОП разкри кибератака към Южна Корея

Снимка: Pixabay

1756 ~ 1 мин. четене
Служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП са пресекли финансово мотивирана кибератака към голяма южнокорейска фирма, съобщи МВР. Българските служби са засекли, че при кибератаката са насочени 3 млн. евро, собственост на жертвата, към банка в България. Сметката е била открита на юридическо лице, регистрирано в България, а управител и собственик на компанията е чуждестранен собственик.

В резултат на проведените действия парите са блокирани и успешно възстановени на пострадалата корейска фирма.

От отдел „Киберпрестъпност“ припомнят, че по-рано през 2018 г. юридическо лице, регистрирано в САЩ, е било подведено чрез кибератака да преведе  1.5 млн. щатски долара вместо по сметката на реалния си контрагент на три банкови сметки в България.  От неправомерните средства на жертвата са възстановени 600 000 щатски долара, а за останалите е установено, че часове след получаването им по български сметки, са били трансферирани чрез онлайн банкиране за Хонконг.

Постигнатото по пресичането на кибератаки е резултат от постигнатото добро международно взаимодействие на ГДБОП с чужди партньорски служби, както и с банковия сектор в страната.
Подкрепи Economic.bg