General Motors тества роботизирани безпилотни таксита

Компанията инвестира половин млрд. долара

General Motors тества роботизирани безпилотни таксита

Автомобилният гигант General Motors и компанията Lyft Inc. започват съвместните тестове роботизирани безпилотни таксита. Като базов модел ще се използва електромобилът Chevrolet Bolt, а тестовете ще се провеждат на пътищата за обществено ползване.

Още от началото на годината General Motors инвестира половин млрд. долара в компанията Lyft с цел въвеждането на роботизирани безпилотни автомобили. Американският автомобилен производител планира да увеличи инвестицията до 1 млрд. долара, като вложи още 500 000 долара.

В момента се разработва планът за тестване на автономните таксита, но вече е известно, че извикването на такси ще стане чрез специално приложение на Lyft за смартфони и други мобилни устройства, а клиентът ще може да избира дали шофьорът да бъде човек или да пристигне роботизирано безпилотно такси, пише Kaldata.

Uber, който е главният конкурент на този алианс също работи в това направление и вече натрупа опит в тестовете на безпилотни таксита. Uber предполага, че ще може да предложи роботизирани таксита само след три години - към 2020 година.

Коментари: 0