Георгиева: Икономическото възстановяване ще започне преди ваксината срещу Covid-19

Пандемията тества мощта на МВФ

Георгиева: Икономическото възстановяване ще започне преди ваксината срещу Covid-19

Снимка: БТА

1356 ~ 1 мин. четене

Световната икономическа криза, предизвикана от коронавируса, в крайна сметка може да бъде тест за мощта и ресурсите на Международния валутен фонд в размер на 1 трлн. долара, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предава Reuters.

Според нея икономическото възстановяване ще трябва да стане без медицински пробив и при все още широко наличие на вируса в цял свят. По думи на Георгиева стана ясно, че страните членки на МВФ са готови да предоставят повече подкрепа на Фонда, ако е необходимо.

В сряда МВФ прогнозира по-дълбока рецесия от първоначално предвидената, тъй като мерките за ограничаване на пандемията продължават да съществуват в повечето страни под различна форма. Сега се очаква глобално свиване на БВП от 4.9% през тази година и обща загуба на продукция за 12 трлн. долара до края на 2021 година.

„Все още имаме на разположение около три четвърти от капацитета си за отдаване на заем“, заяви още Георгиева.

МВФ бързо използва около 100 милиарда долара спешно финансиране и само за седем седмици предостави заеми и безвъзмездни средства на 72 държави, допълни управляващият директор на МВФ.

Подкрепи Economic.bg