Sanofi съкращава близо 1700 работни места в Европа

Това е част от мащабно преструктуриране на компанията

Sanofi съкращава близо 1700 работни места в Европа

Снимка: БТА

Sanofi ще съкрати 1 680 работни места в Европа, за да намали разходите си и да увеличи печалбите, заяви френският производител на лекарства, потвърждавайки това, което първоначално източници на Reuters разкриха.

Говорител на Sanofi, където работят 100 хил. души по целия свят, заяви, че съкращенията ще бъдат извършени в следващите три години.

Планът е част от по-широка стратегия, очертана през декември миналата година от главния директор Пол Хъдсън, която включва цел за спестяване на разходи от 2 млрд. евро до 2022 г. Според източник на Reuters около 1 000 от съкращенията ще бъдат направени във Франция, където компанията има около 25 хил. служители.

Според вътрешен документ, видян от Reuters, Sanofi ще се съсредоточи върху подобряването на ефективността чрез увеличаване на дигитализацията. Нито един от заводите на компанията няма да бъдат затваряни, допълва източник, запознат с плановете. Активността в някои изследователски центрове обаче ще намалее, след като компанията реши миналата година да прекрати две проучвания - за диабета и за сърдечно-съдовите заболявания, в които тя губи позиции.Междувременно Sanofi се усъвършенства в други области, в които вярва, че може да достигне водещи позиции, включително в лечението на рака.

Ваксините също са приоритет за френския лекарствен производител, който вече работи над две ваксини срещу коронавируса - една в сътрудничество с GlaxoSmithKline и една с друга американска фирма - Translate Bio.

По време на посещение на президента Еманюел Макрон миналата седмица, Sanofi обяви, че ще инвестира 610 млн. евро в два френски обекта, за да ги превърне в център, посветен на изследвания, разработки и производство на ваксини. Очаква се на едно от местата да бъдат създадени около 200 нови работни места.

Коментари: 0