ГЕРБ оттегли предложението си Цацаров да разваля сделки

След приетите на първо четене промени в ГПК основният вносител на измененията Цветан Цветанов изненадващо излезе на парламентарната трибуна и оттегли спорните поправки

Обрат:

ГЕРБ оттегли предложението си Цацаров да разваля сделки

Снимка: БГНЕС

284 ~ 1 мин. четене
Парламентът прие на първо четене спорните промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които се дават допълнителни правомощия на прокуратурата да се намесва в сделки между частни лица, когато е застрашен държавният интерес, интересът на община или на лица, ползващи се със специална закрила. "За" гласуваха 119 народни представители, а 15 бяха "против".

След приетите на първо четене промени в ГПК обаче основният вносител на измененията Цветан Цветанов изненадващо излезе на парламентарната трибуна и оттегли промените в НПК.

Идеята на тези промени бе да се върне правото на главния прокурор (бел. ред. Сотир Цацаров) или определен от него заместник да може да спира финансови операции или сделка с имущество в изключителни случаи. В разписаните предложения обаче не е записано какво точно означава изключителен случай, но се предполага, че е в името на националния интерес, националната сигурност или при риск от национална щета.

Действията на Цветанов вероятно са продиктувани от реакцията на реформаторите, които категорични се обявиха против готвените промени и отказаха да сложат подписа си под тях. Съпредседателят на РБ Радан Кънев предупреди, че ако бъдат приети такива промени, ще са необходими драстични нови назначения.

Така не се стигна до идването на главния прокурор в зала, който по рано бе призован от депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев.
Подкрепи Economic.bg