Германия въвежда квоти за жени в управлението на компании

Законопроектът ще засегне 30 от водещите 107 компании в страната

Германия въвежда квоти за жени в управлението на компании

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Германското правителство одобри законодателството, което принуждава по-големите компании, листнати на фондовата борса, да имат поне една жена в бордовете си, предава Reuters. След години на дебати по въпроса, кабинетът успя да прокара законопроекта, а привържениците му определиха днешния ден като „исторически и началото на едно полово равенство“.

От кабинета поясниха, че законът ще важи за регистрираните компании, които са с повече от трима членове на борда.

Все още не е ясно какво ще се случи с компаниите, които вече имат жени в управлението си или такива, които откажат да назначат дами на ръководна позиция.

Законопроектът оставя без отговор и други въпроси, свързани с равенството между половете, пише Bloomberg. Медията посочва, че разликата в заплащането при мъжете и жените в Германия е най-голяма в ЕС и се равнява на около 20%, като само в Естония е по-голямо.

„И докато квотите за полово равенство успешно да се прилагат в държави като Норвегия и Франция, то в Германия политическата воля и общественото мнение не оказват толкова голям натиск за промяна“, споделя Вийбке Анкерсен, управляващ директор на фондацията Allbright.

Според Bloomberg така представен законопроектът ще засегне 30 от водещите 107 компании в страната.

Коментари: 0