Германия прескача ЕК и ще преговоря сама с Русия за Sputnik V

Най-голямата икономика в Блока ще опита сама да си осигури повече COVID ваксини, каквито месеци наред вече не достигат

Германия прескача ЕК и ще преговоря сама с Русия за Sputnik V

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Германия е напът да започне двустранни преговори с Русия за доставки на нейната ваксина Sputnik V срещу COVID-19, заяви източник пред Reuters. Информацията идва на фона на мудния процес по имунизация в Европа и недостига на дози от одобрените препарати – обстоятелства, които постепенно започнаха да омекотяват иначе острите погледи към руския продукт.

Окончателно споразумение между Берлин и Москва би могло да се постигне само ако Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде „зелена светлина“ на Sputnik V. В момента регулаторът проучва безопасността и ефикасността на руската ваксина.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис е заявила в сряда на ресорните министри на държавите членки на ЕС, че Брюксел не планира да започва преговори с Русия за предварителен договор за Sputnik V, както направи с други доставчици на ваксини, коментира други източник на изданието.

Ето защо германският министър на здравеопазването Йенс Шпан е обявил по време на виртуалната среща, че неговата страна ще започне разговори с Русия на двустранно ниво. Изказването му идва, след като по-рано същия ден премиерът на Бавария заяви, че регионът ще закупи 2.5 милиона дози от ваксината Sputnik, ако тя бъде одобрена от EMA. Маркус Зьодер, който управлява богатата южна германска провинция, каза, че покупката ще се извърши през юли.

Коментари: 0