Германия може да получи отделна отстъпка за митата върху стоманата

Американското правителство може да бъде принудено от бизнеса, който ще трябва да плаща повече

Германия може да получи отделна отстъпка за митата върху стоманата

Снимка: БТА

На САЩ може да им се наложи да изключат от вносните мита някои видове стомана, произвеждана в Германия, ако американските фирми, зависещи от специалните метали имат затруднения с намирането на местно произведени алтернативи. Това каза германският министър на икономиката Петер Алтмайер в интервю за днешното издание на в. „Райнише пост“.

Според него американските компании, които разчитат на специални видове германска стомана ще трябва да повишат цените и така това ще окаже натиск върху американското правителство да направи изключение за някои метали от 25-процентните мита.

След като не успя да получи търговски отстъпки, администрацията на американския президент Доналд Тръмп в четвъртък отмени изключването от новите вносни мита на стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, Канада и Мексико.

ЕС предприе първата стъпка в Световната търговска организация за уреждане на търговския спор със САЩ, като внесе искане за консултации с Вашингтон по въпроса за митата. Брюксел представи пред международната организация списък от 8 страници, обхващащ стоки, които ще попаднат под ответните удари на Европа.

„Предполагам, че специалните стомани, произвеждани в Германия, няма да могат да бъдат лесно заменени от американски алтернативи. В такъв случай ще трябва да повишат значително цените на продуктите си“, посочи Алтмайер.

На въпрос за евентуалните американски мита за вноса на европейски автомобили Алтмайер отговори, че това би било опасно развитие на нещата, което ще навреди както на европейската, така и на американската икономика. „Спиралата от взаимно налагани мита ще доведе само до губещи“, каза той и допълни, че ЕС трябва да остане единен в отговора си на американските мерки. „Тогава може би ще можем да предотвратим търговска война“, допълни германският министър.

Евелине Метцен, която е управляващ директор на Американската търговска камара в Германия, каза в отделно интервю, че въпреки ескалирането на напрежението, ЕС и САЩ могат да преодолеят различията си и да постигнат споразумение.
Коментари: 0