Германия обмисля да предложи финансова помощ на Турция

Опасенията на Берлин са, че икономическата криза в страната може да дестабилизира целия регион

Германия обмисля да предложи финансова помощ на Турция
Германското правителство обмисля да предложи извънредна финансова помощ на Турция, заради опасения, че икономическата криза в страната може да дестабилизира целия регион, пише Wall Street Journal. Все още разговорите са на ранен етап и може да не доведат до реална помощ. 

Възможностите, които се обсъждат, варират от координиран европейски спасителен план, подобен на този, използван по време на дълговата криза в еврозоната, до специфични заеми от държавно контролирани банки за развитие и двустранна помощ.

Основните опасения на Берлин са, че икономическите проблеми на Турция могат да дадат негативно отражение на икономиките на европейските страни, а също и да създадат допълнителна нестабилност в Близкия изток.

„Ще направим много, за да се опитаме да стабилизираме Турция“, заявява служител в немското правителство.“Нямаме голям избор.“

Загрижени за ситуацията в Турция и за срива на лирата са и други европейски правителства. Холандският финансов министър Бруно Льо Майър заяви, че е важно да се осигури подкрепа на Турция за възстановяване на икономиката й.
Коментари: 0