Германия повишава средствата за Турция заради бежанците

Македония засега няма да затваря границата си с Гърция

Германия повишава средствата за Турция заради бежанците
3650 ~ 2 мин. четене

Германското правителство ще увеличи размера на финансовата помощ за Турция за решаване на кризата с миграцията от 36 млн. до 50 млн. евро през 2016 г., заяви германският министър за икономическо сътрудничество и развитие Герд Мюлер пред в. Bild am Sonntag. 

Той поясни, че средствата ще бъдат изразходвани за изграждане на училища, професионално образование и засилване на общинската инфраструктура в граничните райони на Турция. Миналата седмица турският премиер Ахмет Давутоглу бе в Берлин и поиска още средства от ЕС, за да удържа вълната от бежанци към Европа.

В същата медия германският вътрешен министър Томас де Мезиер пък съобщава, че от началото на годината страната е отказала достъп на 2000 души. Всеки ден Германия отсява на границата си от 100 до 200 мигранти, добавя министърът. „Ние в Германия предлагаме безопасност и защита на хората, които бягат от война и преследвания. Но това също означава, че на онези, които не търсят такава защита, ще им бъде отказано преминаване на границата”, заяви Де Мезиер.

Междувременно министърът на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер заяви, че страната й вероятно ще достигне тавана за прием на мигранти, който си е определила – 37 500 души – вероятно преди лятото. Виена още не е решила дали да приема бежанци над тавана, който си определи миналата седмица, или да ги връща още на границата. 

„Трябва да се върнем към корените на правото на убежище. Онова, което сега преживяваме, няма нищо общо с търсенето на защита, а е търсене на най-привлекателната в икономическо отношение страна. Това не може да продължава”, обяснява Микл-Лайтнер.

Македония няма намерение да затваря границата с Гърция, но ако се стигне до увеличаване на натиска от страна на ЕС по този въпрос, властите в Скопие имат готовност за прилагане на необходими мерки. Това съобщиха от македонското Министерство на външните работи по повод информацията във Financial Times, че лидерите на ЕС обсъждат „драстичен план за спиране на мигрантската вълна през Балканите, включително и пълна блокада на македонско-гръцката граница”, което трябва да доведе до защита на външните граници от страна на Атина, пише в. „Сега”.

 Шефът на британската асоциация за търговски транспорт Ричард Бърнет поиска Франция да пази с армия пристанището в Кале, където в събота 50 нелегални имигранти успяха за кратко да се настанят на борда на кораб за Великобритания. Заради инцидента пристанището бе затворено за няколко часа. Британският премиер Дейвид Камерън разглежда планове да приеме във Великобритания няколко хиляди деца бежанци без родители. Благотворителни организации лобирали сериозно Лондон да поеме грижата за непълнолетни бежанци, които идват в Европа без възрастен придружител.

Подкрепи Economic.bg