Германия предупреди за възможна терористична заплаха от жени и тийнейджъри

Общо 720 души са класифицирани като потенциални терористи в страната

Германия предупреди за възможна терористична заплаха от жени и тийнейджъри

Десетки жени и тийнейджъри, пребиваващи в Германия, могат да извършат терористичен акт, предаде агенция ДПА в събота, позовавайки се на източници в германските специални служби.

Общо 720 души са класифицирани като потенциални терористи във Федерална република Германия, всички те са под строго наблюдение от агенциите за сигурност.

Ръководителят на германското контраразузнаване Ханс-Георг Масен обясни, че тъй като терористите губят влияние и територия в Близкия изток, те изпращат семействата си на места, където е по-безопасно - в Европа. Това означава, че сред тази категория граждани могат да съществуват радикали, способни да извършват акт на тероризъм. Миналата година непълнолетни са извършили три нападения в Германия.

Немското контраразузнаване има данни за 950 жители на страната, които през последните години са отишли ​​в Ирак и Сирия да участва в сраженията на страната на екстремистки групи и организации. Повечето от тях - около две трети - немски граждани с чужд произход. Около 120 души са загинали в Близкия изток. Приблизително 300 се завърнаха на територията на федералната република.

По-рано министърът на вътрешните работи Томас де Мезенер заяви, че миналата година страната успя да предотврати повече от 10 терористични атаки. От началото на тази година в Германия са проведени около 900 предварителни проверки за съмнения за терористични действия. 

Коментари: 0