Германия призова ЕС за мерки срещу САЩ заради Русия

От Берлин обясниха, че санкциите на Вашингот срещу Москва противоречат на международното право

Германия призова ЕС за мерки срещу САЩ заради Русия
992 ~ 1 мин. четене

Новите санкции срещу Русия, предложени от американски депутати, нарушават международното право и Европейската комисия (ЕК) трябва да обмисли контрамерки. Това е мнението на германския министър на икономиката Бриджит Зиприс, цитирана от Reuters. Причината е, че въпросните санкции от страна на Вашингтон срещу Москва може да навредят на европейски фирми.

„Считаме, че това (санкциите – б.р.) противоречи на международното право, чисто и просто”, заяви Зиприс и добави: „Разбира се, не искаме търговска война. Важно е обаче, че Европейската комисия вече разглежда контрамерки”.

Правителството в Берлин и бизнес лидери коментират, че новите санкции, приети този месец от Камарата на представителите (долната камара) на американския Конгрес, може да попречат на германски компании да работят по проекти за газопроводи, които са от съществено значение за енергийната обезпеченост на Германия.

Припомняме, че миналия вторник стана ясно, че ЕС може да ограничи достъпа на американски компании до кредити от европейски банки. Въпреки това обаче на 28 юли американският Сенат, а по-рано и Конгрес, все пак одобриха нови санкции срещу Москва. В отговор руският президент Владимир Путин в понеделник, 31 юли, заяви, че 755 американски дипломати трябва да напуснат страната му.  Решението за прогонването им бе обявено още в петък, а Путин просто официално оповести точният брой на хората, които ще бъдат експусирани от страната.

Подкрепи Economic.bg