Германия прави генерална репетиция на изборите

Според проучвания партията на Меркел печели гласовете в най-важната провинция

Германия прави генерална репетиция на изборите
548 ~ 1 мин. четене

Ключови регионални избори се провеждат днес в западната част на Германия провинция Северен Рейн-Вестфалия. Това е най-гъсто населеното място в страната и обикновено вотът тук се окачествява като генерална репетиция за изборите за федерален парламент.

Четири месеца преди изборите за Бундестага този резултат ще бъде последният изборен тест за канцлер Ангела Меркел и нейната Християндемократически съюз (ХДС). Вотът е от особено значение и за техния основен опонент - кандидатът на Социалдемократическата партия на Германия Мартин Шулц.

Според последни проучвания води партията на Меркел с 37% от гласовете, а втори остават Социалдемократите с 27%. За лявата „Ди Линке“ биха гласували 10 на сто от гражданите. Зелената партия и евроскептичната „Алтернативна за Германия“ вземат по 8 на сто. Партията на свободните демократи би била подкрепена от 6% от електората. Проучването обхваща 1 800 души.

Партията на левите убеждава избирателите с лозунга „Покажи силата“, а ХДС обещава „Безопасност вместо фалшива толерантност“.

Настроенията в страната не вещаят радикални промени в управлението, коментират анализатори. Според тях електоратът отново ще заложи на Ангела Меркел, давайки й възможност за четвърти пореден мандат начело на страната.

Изброите за Бундестага ще се проведат в Германия на 24 септември, 2017 г. Тогава ще бъде избрано ново правителство начело с канцлер. 

Коментари: 0