Германия се радва на безплатен ток за Коледа

Топлото време и слабото търсене на електроенергия формират отрицателни цени за електричеството

Германия се радва на безплатен ток за Коледа
4193 ~ 1 мин. четене

Цените на електроенергията в Германия за части от деня бяха отрицателни по време на празниците. Минусовата стойност на електроенергията се дължи на рекордно силния вятър в страната. Така производството на вятърна енергия надвишава предлагането по време коледните празници. За отрицателните нива на цената на енергията влияят и температурите, които са значително по-високи от традиционните за сезона и се очаква да нараснат с до 5 градуса над нормалното.

Анализатор от Bloomberg Intelligence Елчин Мамадов обяснява, че отрицателните цени са „породени от ниската консумация на енергия по време на празниците, когато фабриките са затворени, а хората отиват на почивка или гостуват на своите семейства.“

На 25 декември производството на вятърна енергия може да скочи до 31.3 гигавата, като не е невъзможно да достигне дори 33.7 гигавата на 27 декември. Текущият рекорд е 33.8 гигавата, според Bloomberg, а само един гигават е достатъчен за около два милиона домакинства.

Нвярно ще е трудно за операторите на мрежата да балансират натоварването при наличието на толкова много вятърна енергия. Ако цените станат отрицателни, производителите трябва да започнат да спират вятърните централи, за да намалят входящия капацитет, или да плащат на потребителите, за да консумират излишната електроенергия. 

Подкрепи Economic.bg