Германската прокуратура претърсва министерствата на финансите и правосъдието

Разследващите имат съмнения, че се укриват съмнителни транзакции на средства, свързани с пране на пари

Германската прокуратура претърсва министерствата на финансите и правосъдието

Снимка: Twenty20

2471 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Германските прокурори нахлуха в четвъртък в министерствата на финансите и правосъдието, съобщава Reuters. Акцията е част от разследване срещу правителствената агенция за борба с изпирането на пари за евентуално възпрепятстване на правосъдието.

Разследването срещу звеното за финансово разузнаване (FIU) – агенция към финансовото министерство, управлявано от кандидата за канцлер Олаф Шолц – проверява дали дивизията се е провалила да действа по предупреждения от банки за евентуално пране на пари.

Претърсванията идват в ключов момент за Шолц, който според социологическите проучвания има добри шансове да стане канцлер на Германия след националните избори на 26 септември.

FIU, заедно с германския финансов регулатор Bafin – и двете звена на финансовото министерство, по-рано бяха критикувани, че не успяха да открият проблеми при платежната компания Wirecard, която се срина в най-големия следвоенен скандал с измами в страната.

Говорител на прокуратурата заяви, че са започнали разследването, след като са получили жалби от банки, че FIU не е предприело действия по съмнителни транзакции за милиони евро, включително с Африка, между 2018 и 2020 г.

Той каза, че са претърсили двете министерства, за да видят дали на агенцията не е било наредено да игнорира подозрителните парични потоци.

Прокурорите заявиха, че FIU е била сезирана от банките поради опасения, че парите са свързани с трафик на оръжие и наркотици и финансиране на тероризъм. Агенцията е взела под внимание доклада, но не го е изпратила на правоприлагащите органи.

Разследващите добавят, че проучват и факта, че откакто FIU е поело контрола върху изпирането на пари през 2017 г., съобщенията за подозрителна дейност са спаднали драстично.

Те казват, че предишните претърсвания във FIU са разкрили, че е имало обширна комуникация с министерствата, които са били претърсени днес.

Министерството на финансите заяви, че подкрепя разследването и отбеляза, че подозрението не е насочено към служителите на ведомството на Шолц.

Подкрепи Economic.bg