Жилищният пазар в България: купуват се и привидно непродаваеми имоти

Цените на жилища ще продължават да растат заради поскъпването на строителните материали, смятат експерти

Жилищният пазар в България: купуват се и привидно непродаваеми имоти

Снимка: Красимир Свраков

22845 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

За някои сектори пандемията подейства много негативно, но други процъфтяха. Така например търсенето на имоти се увеличи, а с него и цените на жилищата скочиха с около 8%. По всичко личи, че скоро няма да се наблюдава обратна тенденция. Дори напротив, нов тласък на цените ще дадe поскъпването на строителните материали, смятат експертите на Сuѕhmаn & Wаkеfіеld Fоrtоn.

Анализ на компанията показва, че продължава тенденцията за покупка на имоти с цел инвестиция. Предвид ситуацията с влоговете в банките и ниската доходност от тях, все повече хора ще инвестират в жилища. Високите цени са продиктувани и от по-голямата покупателна способност на населението в последно време. Ниските лихви по ипотечните кредити са допълнителен стимул за купувачите и за тези, които искат да се разширят или да сменят градската среда с по-зелено пространство.

Πocлeднитe дaнни нa Aгeнциятa пo впиcвaниятa зa София пoĸaзвaт, чe зa пъpвoтo шecтмeceчиe нa гoдинaтa pъcтът нa пoĸyпĸo-пpoдaжбитe cпpямo миналата година e 41%, a cпpямo 2019 г. – 23%. Разрешенията за строеж също бележат подем – само за една година скачат от близо 2 хил. до над 5 хиляди. Това се дължи главно на факта, че пандемията повлия неблагоприятно на пазара с бизнес имоти – търговски и офис проекти.

Според упpaвлявaщия пapтньop в Сuѕhmаn & Wаkеfіеld Fоrtоn Mиxaeлa Лaшoвa в момента се наблюдава инвестиционна криза. Ново строителство на търговски сгради липсва, а главно се строят жилищни и логистични.

Продават се неща, които не сме очаквали, че могат да бъдат продадени“, коментира тя.

Консултантската компания следва тренда и след опита, придобит на пазара на бизнес имоти, от няколко месеца навлиза и на жилищния пазар. Тяхно проучване, проведено сред клиенти, показва, че все повече купувачите се ориентират към големи апартаменти – между 100 -150 кв. м. Спалня със собствена баня, кабинет, дрешник са само малка част от предпочитанията им. Трябва да отбележим, че проучването е проведено сред хора с над средните за София доходи – над 4 хил. лв. месечно.

Апартамент с две спални в столицата от среден и висок клас струва около 150-200 хил. евро. При къщите цените варират между 320-345 хил. евро. Главно се търсят имоти в по-зелени квартали в София – южните райони. Сделките се финансират с 50% собствени средства и кредит.

Нова тенденция, която наблюдава консултантската компания, е, че много хора, които живеят в чужбина, купуват имоти с цел инвестиция.

Купуват в районите, в които са живели преди“, коментира Николай Желев, мениджър "Жилищни имоти" във фирмата.

За клиентите е важно имотът да запази стойността си в бъдеще. Добрата инфраструктура и транспортната обезпеченост определят избора на купувачите.

Подкрепи Economic.bg