ЕЦБ забавя леко печатането на пари заради инфлацията

Управителният съвет на централната банка реши да да забави покупките на активи в рамките на пандемичната си програма

ЕЦБ забавя леко печатането на пари заради инфлацията

Кристин Лагард, президент на ЕЦБ

Снимка: БТА

1716 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази монетарната си политика непроменена в четвъртък, но ще забави темповете на покупки на активи в рамките на пандемичната си програма (PEPP). Управителният съвет гласува за запазване на лихвения процент по основните операции на ЕЦБ по рефинансиране на 0%. Ставките по кредитирането остават 0.25%, а депозитите – на отрицателна лихва от 0.5%, съобщава CNBC.

Въз основа на съвместна оценка на условията за финансиране и прогнозата за инфлацията Управителният съвет преценява, че благоприятните условия за финансиране могат да се поддържат с умерено по-ниски темпове на покупки на нетни активи в рамките на PEPP, отколкото през предходните две тримесечия“, каза ЕЦБ в изявление.

Пазарите очакваха с нетърпение последното политическо решение на институцията във Франкфурт за признаци на предстоящо забавяне на стимулите от ерата на пандемията, на фона на нарастващата инфлация и силния икономически растеж.

Еврото поскъпна с 0.2% спрямо долара след решението и се търгува за около 1.1837 долара. В същото време европейските акции компенсираха по-ранните загуби.

ЕЦБ повтори, че лихвените проценти ще останат на сегашните си или по-ниски нива, докато инфлацията не достигне 2% „доста преди края на прогнозния си хоризонт и трайно за останалата част от прогнозния хоризонт“ и докато ЕЦБ прецени, че инфлацията ще се стабилизира при 2% в средносрочен план.

„Това може да означава и преходен период, в който инфлацията е умерено над целевата“, добави ЕЦБ.

Сиема Шах, главен стратег в Principal Global Investors, заяви, че ходът от днес представлява първата „значима стъпка“ към затягане на паричната политика на ЕЦБ, въпреки че централната банка не би декларира това сега. Размерът на покупките остава същият, което означава, че ходът технически все още не е намален.

„Характерно е, че той не се обвързва със специфичен темп на покупка, а запазва елемент на гъвкавост, който ще бъде полезен в условията на потенциално затягане на финансовите условия, когато Фед е близо до това“, каза Шах.

Тъй като фокусът на пазара се измести през изминалата седмица от момента, в който Фед ще намали покупките си, към момента, в който ЕЦБ може да ги намали, Шах каза, че съобщението в четвъртък не е изненада.

Тъй като пазарите са загрижени за риска от грешка в политиката на ЕЦБ, усилията на Кристин Лагард да прекъсне покупките на облигации и да повиши лихвения процент ще бъдат важни за убеждаването на инвеститорите, че централната банка не е на път да повтори грешката в политиката от 2011 г.“, добави тя.

Десетилетен рекорд

Инфлацията в еврозоната достигна рекорд за десетилетието от 3% през август, а брутният вътрешен продукт (БВП) в 19-членния общ валутен блок се повиши с 2% през второто тримесечие, надхвърляйки очакванията на икономистите.

Програмата за спешни покупки в пандемия на централната банка беше приложена през март 2020 г. за подпомагане на икономиката на еврозоната в COVID кризата и трябва да приключи през март 2022 г. Нейната прогнозна обща стойност е 1.85 трлн. евро.

Чиновниците в ЕЦБ имаха различно мнение по отношение на опасността инфлацията да стане постоянна, а не „преходна“, какъвто е общият консенсус сред централните банки по света.

Някои анализатори предполагат, че ЕЦБ ще обяви намаляването на своя пакет от стимули, предизвикани от COVID-19, през декември. Федералният резерв на САЩ даде сигнал, че той вероятно ще започне да се свива до края на годината.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн каза в скорошно интервю, че „септември е много далеч“ от планираната дата за спиране на PEPP, което предполага, че действията в тази посока може да се отдалечат с няколко месеца.

Програмата за закупуване на активи (APP) ще продължи с месечни темпове от 20 млрд. евро, потвърди Управителният съвет. Централната банка използва тази програма в комбинация с PEPP за поддържане на 19-членната икономика.

„Управителният съвет очаква, че месечните покупки на нетни активи в рамките на APP ще продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да се засили приспособителното въздействие на лихвените проценти на политиката му и да приключат малко преди да започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ“, се казва в изявлението.

Подкрепи Economic.bg