Кораб отново заседна в Суецкия канал днес

Наглед незначителен, случаят върна болезнените спомени от март, когато ключовата водна артерия остана блокирана почти седмица

Кораб отново заседна в Суецкия канал днес

Снимка: Twenty20

6310 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Кораб заседна в южната част на Суецкия канал за кратко днес, връщайки страха от потенциално блокиране на движението по една от най-важните транспортни артерии в света. За разлика от хаоса с Ever Given, този път проблемът бе решен сравнително бързо. 

Плавателният съд MV Coral Crystal се движи под флага на Панама и днес пътува за Порт Судан. Той е заседнал на 54-я километър от канала, поясни пред Bloomberg служител на администрацията, пожелал анонимност. Корабът е освободен след около 15 минути. 

Макар че сегашният случай изглежда незначителен, а заземяването да е било леко, той идва да напомни пресните спомени от по-рано тази година, когато глобалната търговия бе разтърсена от почти едноседмичното блокиране на контейнеровоза Ever Given. През март гигантският товарен кораб заседна в Суецкия канал, предизвиквайки огромно смущение на световните пазари и повдигайки въпроси за бъдещето на транспортните пътища и превозни средства.

Подкрепи Economic.bg