Бил Гейтс поема контрола над известната хотелска верига Four Seasons 

Сделката се оценява на над 2.2 млрд. долара

Бил Гейтс поема контрола над известната хотелска верига Four Seasons 

Снимка: Twenty20

3758 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Компанията Cascade Investment LLC на милиардера Бил Гейтс ще поема контрола над хотелската верига Four Seasons, предават световните медии. Дружеството се е съгласило да купи половината от дела на саудитския принц Алуалид бин Талал, за който ще плати малко над 2.2 млрд. долара.

Сделката превръща компанията на Гейтс в мажоритарен собственик. Cascade, която управлява огромното богатство на съоснователя на Microsoft, увеличи дела си в хотелската верига от 47.5% на 71.25%. За пръв път фирмата инвестира в нея през далечната 1997 г. Сега корпоративната стойност на Four Seasons вече се оценява на 10 млрд. долара.

Очаква се сделката да приключи през януари 2022 г.

В изявление на хотелската верига се казва също, че сделката „бележи ключов момент в еволюцията на Four Seasons“ и потвърждава ангажимента на Cascade да предостави „ресурси за ускоряване на растежа и разширяване на стратегическите цели“.

Сделката идва в момент, когато поне два хотела на Four Seasons, включително този в центъра на Манхатън, остават затворени. Покупката навежда на мисълта, че Гейтс прави стратегически залог, че бизнес пътувания ще започнат да се възстановяват. Милиардерът е един от най-активните гласове на тема пандемии през последните години, включително и сега.

Принц Алуалид, чрез инвестиционно средство Kingdom Holding Co, ще продължи да притежава останалия дял от почти 30%. Въпреки че притежава акции в множество компании като Citigroup Inc и конкурента на Uber – Lyft Inc, неговата инвестиционна фирма постепенно се изтегля от хотели през последните 10 години.

Принц Алуалид бе освободен в началото на 2018 г., след като бе задържан в хотел Рицад-Карлтън в Рияд с множество кралски особи, висши служители и бизнесмени като част от антикорупционната кампания на Саудитска Арабия.

Подкрепи Economic.bg