Германската централна банка призова сектора да трупа резерви

Европейските стрес тестове показаха, че това трябва да направят най-вече Deutsche Bank и Nord-LB

Германската централна банка призова сектора да трупа резерви

Сградата на германската Централна банка

Снимка: Wikimedia

Германските банки засега имат достатъчно капитал, но все пак трябва да започнат да трупат резерви в очакване на следващия икономически спад. Това е казал за Reuters директорът на германската Централна банка Йоаким Вуермингъл.

Две от германските банки – Deutsche Bank и Nord-LB – са се класирали в дъното на топ 10 от последните общоевропейски стрес тестове, публикувани в началото на ноември. Всичко това увеличава притесненията на инвеститорите, точно когато най-голямата икономика от Еврозоната започва да се забавя, а финансовите пазари са под напрежение.

Вуермингъл, който отговаря за надзора в германската Централна банка, не назова поименно никоя от другите банки. По думите му обаче „като цяло наблюдаваме, че капиталовите нива на германските банки са наред”.

Европейските стрес тестове показаха, че Nord-LB би останала със само 7.07% от своя рисков капитал след три години на икономически и финансови сътресения, а Deutsche Bank – с 8.14%. Това ги поставя сред десетина други банки от Еврозоната, които са под 9-процентната бариера, неофициално определена от вицепрезидента на Европейската централна банка Луис де Гиндос за установяване на банките, които биха имали нужда от повече от капитал при една нова финансова криза.
Коментари: 0