Германските фирми се нуждаят от по-гъвкаво работно време

Идеята, че работният ден започва в офиса сутринта и завършва в офиса, не е актуален, смята председателят на Германския съвет на икономическите експерти

Германските фирми се нуждаят от по-гъвкаво работно време

Германия се нуждае от по-гъвкав график за поддържането на конкурентоспособността на немските компании. Това заяви председателят на Германския съвет на икономическите експерти Кристоф Шмид в интервю за Welt am Sonntag.

"Компаниите, които искат да оцелеят в новия, пропит с цифрови технологии свят, трябва да са гъвкави и способни бързо да свикват със служителите си. Идеята, че работният ден започва в офиса сутринта и завършва в офиса, не е актуален”, казва Шмид.

В същото време той предупреди, че такава реформа на германското трудово законодателство няма да доведе до "скрито увеличение на работното време".

Може би работодателите биха искали това, но трябва да говорим само за факта, че съществуващото работно време е по-гъвкаво разпределено през деня и седмицата, обясни ръководителят на т.нар. „Съвет на мъдреците.

Работодателите в Германия отдавна искат да отменят осемчасовия ден, като запазят само текущото ограничение от 48 часа за цяла седмица, отбелязва ощеWelt am Sonntag. 

Коментари: 0