Германският конституционен съд поставя еврозоната пред ново изпитание

Върховните съдии дадоха три месеца на ЕЦБ да мотивира програмата си за количествени улеснения, иначе Бундесбанк ще излезе от нея

Германският конституционен съд поставя еврозоната пред ново изпитание

Снимка: Unsplash

1540 ~ 3 мин. четене

Конституционният съд на Германия постанови, че Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да докаже категорично, че провежданата от години програма за стимулиране на еврозоната е необходима и подходяща. Най-висшият съд дава три месеца на ЕЦБ да направи това, в противен случай Бундесбанк (Германската централна банка) ще трябва да излезе от програмата за изкупуване на облигации, обричайки я на провал.

Решението на съда би могло да засегне програмата за количествени улеснения, рестартирана в края на мандата на Марио Драги, която предвижда месечно ЕЦБ да купува държавни и корпоративни облигации за 20 млрд. евро всеки месец. Няма да бъде засегната обаче обявената миналия месец Пандемична програма за извънредни покупки на активи, по-известна като „пандемични количествени облекчения“, на стойност 750 млрд. евро.

Веднага след обявяването на решението еврото падна до 1.0850 долара. Според анализаторите последствията от решението все още не са ясни, но изразяват опасения, че то може да доведе до ограничаване на ключовите усилия на Европейската централната банка в подкрепа на икономиката на 19-те страни, които използват еврото, докато се борят за възстановяване от бизнес блокадата, причинена от коронавируса, пише AP.

Самите съмнения могат да усложнят усилията на ЕЦБ, тъй като тя разчита на пазарите, които вярват, че мерките ѝ ще бъдат ефективни.

Съдиите от базирания в Карлсруе съд решиха, че централната банка на Германия трябва да спре да купува облигации като част от стимулиращата програма на Европейската централна банка, започнала през 2015 г., освен ако ЕЦБ не вземе „ново решение“ по програмата, което категорично доказва, че нейното въздействие върху икономиката е „пропорционално“. В решението също така се казва, че Бундесбанк трябва да продава облигациите, но само в съответствие с ЕЦБ и в дългосрочен план.

ЕЦБ изкупи над 2.6 трилиона евро под формата на в корпоративни и държавни облигации в опит да повиши инфлацията и да подкрепи слабия икономически растеж в еврозоната. Програмата беше изправена срещу възраженията на консервативните германски академици, които твърдят, че тя надвишава правомощията на банката и нарушава законовата забрана в договора на ЕС за финансиране на правителства.

В своето решение Германският конституционен съд се размина с мнението на Европейския съд, който одобри покупките на облигации, наречени количествено облекчаване (QE). Подобни покупки станаха често срещани сред централните банки по света. Такива програми имат Федералният резерв на САЩ, Bank of England и Bank of Japan и др.

Карстен Бжески, икономист от ING в Германия, заяви, че при оптимистичния сценарий всичко ще бъде наред, стига ЕЦБ докаже, че е обмислила добре икономическите последици от своите решения. Но има и песимистичен вариант, при който анализът на Европейскат централна банка не успее да убеди германските съдии, което според него ще сложи край на програмата.

Съдът каза, че на Бундесбанк е забранено да участва в програмата след изтичането на преходния период от най-много три месеца, освен ако ЕЦБ не докаже по разбираем и обоснован начин в ново решение, че целите, които се преследват от програмата за закупуване, са пропорционални на техните икономически и бюджетни ефекти.

Решението на съда не се отнася до тази нова програма, но анализаторите следят съдебното дело, в случай че поставят под въпрос способността на ЕЦБ да се намесва на пазари за подкрепа на икономиката.

Коментари: 0