Пандемията донесе загуба за Fiat Chrysler

Кризата обаче няма да спре планираното сливане с PSA Group

Пандемията донесе загуба за Fiat Chrysler

Заводът на Fiat Chrysler Automobiles в Атеса, Италия, след подновяването на работата в края на април

Снимка: БТА

756 ~ 2 мин. четене
Fiat Chrysler обяви днес нетна загуба за първото тримесечие вследствие на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса, предава Reuters.

„Пандемията е имала и продължава да оказва значително влияние върху нашите операции“, казва в изявление Fiat Chrysler (FCA).

Италиано-американският автомобилен производител заяви, че нетната му загуба от операциите възлиза на 1.69 милиарда евро (1.83 милиарда долара) през първото тримесечие на тази година, в сравнение с 508 милиона евро нетна печалба година по-рано.

FCA добави, че поради продължаващата несигурност, свързана с пандемията COVID-19, оттегля прогнозата си за годината и ще я актуализира, когато има по-добра визия за цялостното въздействие на кризата.

Въпреки „неочакваните и безпрецедентни времена“, дължащи се на Covid-19, компанията заяви, че заедно с френския автомобилен производител PSA Group „остават ангажирани“ с предварително обявено сливане. Очаква се сделката, според Fiat Chrysler, да приключи до края на тази година или началото на 2021 г.

Автомобилният производител също така заяви, че очаква да рестартира по-голямата част от северноамериканските си заводи през седмицата от 18 май. Компанията, както и другите големи американски производители General Motors и Ford Motor, преговарят с профсъюза на работещите в автомобилната индустрия от седмици, за да отворят отново американските заводи, които затвориха през март, допълва CNBC.

Приходите през първите три месеца на годината са паднали с 16% до около 22.3 милиарда долара (20..6 милиарда евро), докато световните доставки на превозни средства са паднали с 21%. 

През първите три месеца на годината Fiat Chrysler е "изгорила" около 5.5 милиарда долара (5,1 милиарда евро), тъй като пандемията от коронавирус затвори първо заводите на групата в Китай, после в Европа и след това и в Северна Америка. Заводите на компанията в Китай вече са отворени. Продължава рестартирането на операциите в Европа и на други места.

Компанията заяви, че разполага с около 20.2 милиарда долара (18,6 милиарда евро) налична ликвидност в края на първото тримесечие. Тя също така задели около 3.8 милиарда долара (3.5 милиарда евро) инструмент за спешни кредити миналия месец. Автомобилният производител заяви, че може да се наложи да използва допълнителни кредити.
Коментари: 0