Германците се съмняват във волята на Атина за реформи

52% от анкетираните са „за” по-нататъшната финансова помощ за Гърция

Германците се съмняват във волята на Атина за реформи

Снимка: БГНЕС

Повече от половината германци подкрепят третата спасителна програма, договорена между Гърция и кредиторите й, но голямо мнозинство от тях се съмняват в желанието на Атина да извърши необходимите реформи. Това показват данните от проучване на социологическата агенция Инфратест, поръчано от германанската телевизия ARD.

Около 52% от участниците в анкетата смятат за правилна по-нататъшната финансова помощ за Гърция,  докато 44% са на обратното мнение.

На въпрос за реформите и съкращаването на разходите, които трябва да направи Атина, 57 на сто отговарят, че те са адекватни, а за 22 на сто са недостатъчни. 13 на сто са на мнение, че условията, наложени на Гърция, са твърде строги.

В анкетата са участвали около 1000 души.

Според Reuters резултатите са израз на силното недоверие, което германците изпитват към лявото правителство на Алексис Ципрас. Според четирима от всеки петима германци, участвали в анкетата, на гърците не може да се вярва, че ще извършат реформите. Въпреки това две трети искат Гърция да остане в еврозоната, а около една трета са за Grexit, добавя Reuters.

Германия - най-голямата икономика в Европа, е най-големият кредитор на Гърция по двете предишни спасителни програми.

Коментари: 0