Гигафабриката на Tesla – най-голямата сграда в света?

Прогнозите са за 7 отделни блока и обща площ от 2,3 млн. кв. метра

Гигафабриката на Tesla – най-голямата сграда в света?
324 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Гигафабриката на Tesla за батерии, която в момента е в процес на изграждане в Невада, САЩ, е наистина достойна за своята представка „гига“. Целта е да изгради толкова голям производствен капацитет, че да се произвеждат 50 гВтч батерии годишно, тоест достатъчно за 500 хил. електромобила годишно, предаде GreenTech.bg.

Толкова батерии са произведени в целия свят за цялата изминала 2014 г. Първоначалният план предвиждаше създаването на сграда на модулен принцип, така че да бъде изградена една част, която да заработи, а след това да се добавят още и още сградни модули за разширяване.

Очевидно 930 хил. кв. метра производствена площ не са достатъчно „гига“ за Елън Мъск. По време на презентация в индустриален център Tahoe Reno Дийн Хеймор от щатската строителна комисия в щата Невада е заявил, че Tesla Motors е закупила допълнителни 1,200 акра земя в непосредствена близост до гигафабриката. Освен това фирмата търси да закупи още 350 акра.


По време на презентацията Хеймор е разкрил, че първоначално фабриката трябвало да бъде съставена от 4 блока, но сегашният план предвижда да има 7 блока. Площта ще е с размер 2,3 млн. кв. метра, по думите на Хеймор.

Ако замисълът е наистина такъв и няма техническа грешка, то новата сграда на гигафабриката ще бъде най-голямата сграда на Земята.

Подкрепи Economic.bg