Кунчев: София задължително трябва да бъде затворена

Планира се локдаунът в столицата да е за срок от 2 седмици и почти всичко да бъде затворено

Кунчев: София задължително трябва да бъде затворена

Снимка: Красимир Свраков

10532 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Стиснете зъби още малко, защото минаваме през последната вълна за сезона и не трябва да даваме много жертви. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „Още от деня“ по повод предложените мерки за почти пълен локдаун в България. Той допълни, че на заседанието на Областния щаб в София, което тече в момента, директорът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев предлага пълно затваряне на столицата от събота.

Мерки срещу COVID-19

Планира се затварянето да е за срок от 2 седмици и дейността си да преустановят заведения, ресторанти, ясли, детски градини, магазини и извън моловете, фитнеси, спортни зали и школи.

„Мисля, че за София е задължително такива мерки да влязат в сила, за да не претоварим болниците“, коментира Кунчев, като каза, че предложението е за две седмици, докато достигнем пикът на заболяването и случаите почнат бавно да намаляват. „Това обикновено се случва бавно, понякога отнема и 4 седмици.“

По отношение на смъртните случаи след ваксинацията с „Astra Zeneka“, Кунчев сподели, че шансът смъртта да е резултат от ваксинацията, е доста малък. „Тук няма чувства, има факти и данни. Ако не сме убедени, че една ваксина е безопасна, дори да е ефикасна, няма да я ползваме“, коментира той и допълни, че очакват резултатите от експертите.

Той успокои хората, които са с поставена една доза от ваксината и са притеснени за поставянето на втора, като заяви, че интервалът между дозите е доста дълъг и има време, през което ще стигнат до правилното решение.

Кунчев заяви, че в средата на април, след одобрението на ваксината на Johnson & Johnson, България ще получи първите дози от нея. До момента 580 хил. дози са потвърдени за получаване от различните компании за ваксини. 50% от дозите се насочват към общопрактикуващите лекари, защото те познават пациентите си най-добре и това трябва да е основният механизъм за ваксиниране, според Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор коментира, че децата прекарват болестта лека и не се налага да са под постоянно лекарско наблюдение. Бременните също са уязвима група на този тип коронавирус.

По отношение на цифровото зелено удостоверение, предложено от ЕС, Кунчев коментира, че го одобрява и че България вече има подобен документ, които отговаря на всички изисквания.

„Това е само начин за по-лесно минава през границите.“

Коментари: 0