Главният икономист на Международния валутен фонд напуска

Гита Гопинат се връща в икономическия отдел на университета Харвард

Главният икономист на Международния валутен фонд напуска

Снимка: Bloomberg/Screenshot

12834 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Главният икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат напуска организацията и ще се върне да работи в Харвардския университет през януари, съобщава Reuters, позовавайки се на официална информация от Фонда. Тя е първата жена главен икономист на МВФ, а оттеглянето ѝ се случва малко, след потушаването на скандала с Кристалина Георгиева и обвиненията срещу българката, че е манипулирала класацията Doing Business, докато е била начело на Световната банка.

Гопинат се присъедини към Фонда през октомври 2018 г. и ръководеше аналитично проучване на МВФ за пандемията и ваксинацията, както и за въздействието от изменението на климата.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева цитира „огромното“ въздействие на Гопинат върху работата на МВФ.

Гита спечели уважението и възхищението на колегите в отдела за научни изследвания, както и на целия фонд. Тя участваше в аналитично строга работа и проекти, свързани с политиката, които имат голямо въздействие и влияние“, коментира Георгиева в изявление.

Главният икономист на МВФ спечели похвала за плановете си за прекратяване на пандемията чрез ваксините. Тя предложи страните по света да бъдат финансирани с около 50 млрд. долара, с които да се закупят ваксини за 40% от населението на света. Планът по-късно бе одобрен от Световната банка, Световната търговска организация и Световната здравна организация.

Напускането ѝ официално не е свързано със скандала, в който бе замесена и Кристалина Георгиева.

Гопинат ползваше работен отпуск от университета Харвард, който бе удължен с година, но скоро приключва. Тя ще остане в МВФ до публикуването на следващата прогноза за световната икономическа перспектива през януари 2022 г.

Подкрепи Economic.bg