Ердоган потопи турската лира и създаде опасения за хиперинфлация

В сянката на президента централната банка понижи лихвените проценти

Ердоган потопи турската лира и създаде опасения за хиперинфлация

Снимка: БТА

10408 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Турската лира удари историческо дъно спрямо долара в четвъртък следобед, след като централната банка отново намали основния лихвен процент въпреки ускоряващата се инфлация. С хода си банката се противопостави на бизнеса и инвеститорите, както и на опозиционните на президента Реджеп Тайип Ердоган партии.

Централната банка намали основния лихвен процент с 2 пр. пункта до 16% във време, в което развитите икономики все повече обмислят вдигането на ставките заради високата инфлация. Понижението на показателя е и значително по-дълбоко от очакванията на инвеститорите.

Местната валута, която вече беше загубила около 20% от стойността си спрямо долара от началото на годината, поевтиня с още 2.3% към 16.00 ч. българско време и 1 долар вече се обменяше за 9.4357 лири.

Действията на централната банка бяха осъществени в сянката на президента Ердоган, прословут противник на високите лихви, който през последните години заяви по-голям контрол върху иначе независимата централна банка. Миналата седмица президентът уволни и двама членове на паричния комитет на институцията.

Ердоган, който смята че високите лихвени проценти водят до инфлация, противоречи на установената икономическа теория, все повече се намесва в паричната политика, докато консолидира контрола си над турската държава. Той настоява за намаляване на лихвите дори с цената на нарастващата инфлация и сътресения на финансовите пазари.

Банката е изправена пред нарастващ натиск от страна на опозицията на страната, която намира подкрепа в намаляването на рейтинга на Ердоган. Часове преди съобщението в четвъртък лидерът на Републиканската народна партия Кемал Киликдароглу повтори предишното предупреждение към централната банка, че тя трябва да действа в обществен интерес.

Скъпи бюрократи, когато вземате решения днес, вашият ръководен принцип не трябва да бъде нищо друго освен благосъстоянието на нашата нация“, написа той в Twitter.

Веднага след обявяване на решението Омер Коч, един от водещите турски магнати в страната, и турската бизнес асоциация Tusiad издадоха публични предупреждения за вредата, причинена от спираловидния валутен курс и избягващото покачване на цените.

Виктор Сабо, портфейлен мениджър на развиващите се пазари в Abrdn, каза, че „най-лошият сценарий“ за доверието в централната банка се е разиграл. „Няма кой да се изправи срещу Ердоган“.

Решението за намаляване на лихвения процент за втори пореден месец изтласква реалния лихвен процент в страната дълбоко в отрицателна територия, след като се вземе предвид годишната инфлация, която през септември достигна почти 20%.

Този ход вероятно допълнително ще възпре жизненоважния чуждестранен капитал в момент, когато международните инвестиции в Турция са близо до най-ниската си точка за последните 20 години.

Централната банка заяви в изявление, придружаващо решението си, че има „ограничено място“ за по-нататъшно намаляване на лихвите преди края на годината.

Ако гледате по-дълъг период от време това решение е напълно безсмислено. То ще стимулира хиперинфлация и доларизация и ще навреди на корпорациите с целия дълг, деноминиран във валута, който те все още имат“, коментира стратегът на нововъзникващите пазари в Société Générale Феникс Кален.

Подкрепи Economic.bg