Шефът на Apple на крака при управляващите в Китай

Причината е проблемът на компанията на китайския пазар

Шефът на Apple на крака при управляващите в Китай

Проблемите, който връхлетяха Apple на китайския пазар, принудиха изпълнителния директор Тим Кук да потърси среща с ръководството на управляващата партия в страната. Той ще посети държавата този месец, за да разговаря с представители на правителството и комунистическата партия.

Бързо планираната среща има за цел да разреши проблемите на Apple. Напоследък продажбите им на най-големия външен пазар рязко спаднаха. Анализаторите изразиха съмнения, че поради създалата се ситуация, американската компания няма да успее да поддържа ръста на бизнеса си.

Намалелите продажби на смартфони доведоха до драстично падане на приходите на компанията. За последното тримесечие от Apple отчетоха спад с 12.8%. Движението надолу се забелязва по-добре при чистата печалба. Там спада е с цели 23%. Услугите Apple iBooks и iTunes Movies бяха блокирани в Китай.

Черешката на тортата бе поднесена миналата седмица, след като американската компания не можа да защити в съда ексклузивното си право върху търговската марка iPhone на пазара в страната, предаде reuters.com, цитирани от technews.bg.

Интересен е и случаят с милиардерът Карл Айкан. Той заяви в скорошно интервю, че е продал всичките си акции в Apple. Причина са неговите опасения, че забавянето на китайската икономика и действията на правителството ще затруднят бизнеса на Apple. 

Коментари: 0