Глоба от €1 млрд. грози Daimler за измама с дизеловите двигатели

Още през 2017 г. германските разследващи претърсиха офиси на производителя на Mercedes-Benz

Глоба от €1 млрд. грози Daimler за измама с дизеловите двигатели
Прокуратурата в Щутгарт е на път да санкционира компанията майка Mercedes-Benz – Daimler – с глоба в размер на между 800 млн. и 1 млрд. евро заради нарушения, свързани с дизеловите двигатели, пише германското списание Der Spiegel, цитирано от агенция Reuters.

Германският регулатор за моторните превозни средства KBA е открил софтуер за манипулация на дизеловия агрегат, поставен в автомобилите Mercedes-Benz C-класа и E-класа. Именно затова регулаторът е поискал от Daimler да изтегли 280 хил. превозни средства.

Прокуратурата в Щутгарт обмисля да наложи на автопроизводителя глоба от 5000 евро за всеки един автомобил, пише Der Spiegel. Официалният коментар от прокуратурата обаче гласи единствено, че разследването продължава и няма да приключи преди края на годината. От Daimler са отказали да направят какъвто и да било коментар за разследването.

През месец май 2017 г. германските разследващи претърсиха офиси на Daimler в рамките на разследване за измама, свързана с възможна манипулация на показателите за изхвърлените от дизеловите автомобили вредни газове.

Германският автопроизводител също така е подложен на регулаторен натиск от властите в САЩ. През февруари 2016 г. американската Агенция за защита на околната среда поиска Mercedes-Benz да обясни равнищата на изхвърлени вредни емисии от някои от нейните дизелови коли.
Коментари: 0