Глобалната инфлация е бомба със закъснител

Германската банка насочва вниманието към тежката ситуация от 70-те години, която може да се повтори

Анализаторите на Deutsche Bank:

Глобалната инфлация е бомба със закъснител

Снимка: Pixabay

12597 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Инфлацията може да изглежда като проблем, който ще отмине бързо, но е по-вероятно да се задържи по-дълго и да доведе до криза през следващите години. Това предупреждение отправят икономистите на Deutsche Bank в прогноза, която е далеч от консенсуса на политиците и Уолстрийт, предава CNBC. Според анализаторите на германската банка фокусирането върху стимулите, като същевременно се отхвърлят опасенията от инфлация, ще се окаже грешка – ако не в близко бъдеще, а то през 2023 г.

Докладът насочва особено внимание към Федералния резерв и неговата нова рамка, в която той ще толерира по-висока инфлация в името на пълното и приобщаващо възстановяване. Банката обаче твърди, че намерението на Фед да не затяга паричната политика, докато инфлацията не покаже устойчив ръст, ще има ужасни последици.

Последицата от забавените действия ще бъде по-голямо смущение в икономическата и финансовата активност, отколкото би било в противен случай, когато Федералният резерв най-накрая действа“, пише главният икономист на Deutsche Дейвид Фолкертс-Ландау. „На свой ред това може да създаде значителна рецесия и да задейства верига от финансови бедствия по целия свят, особено на развиващите се пазари.“

Като част от своя подход спрямо инфлацията, Фед няма да повишава лихвените проценти или да ограничава програмата си за закупуване на активи, докато не види „съществен по-нататъшен напредък“ към заложените приобщаващи цели. Множество служители на централната банка вече заявиха, че не са близо до тези цели.

Междувременно показатели като потребителските цени и индексите на разходите за лично потребление са много над целта на Фед за инфлация от 2%. Политиците казват, че настоящият ръст на инфлацията е временен и ще намалее, след като прекъсванията на доставките и базовите ефекти от ранните месеци на пандемичната криза заради коронавируса отзвучат.

Екипът на Deutsche Bank не е съгласен, като пише, че агресивните стимули и фундаменталните икономически промени ще доведат до инфлация, за която Фед ще бъде зле подготвен да отговори.

Може да отнеме една година повече – до 2023 г., но инфлацията ще се появи отново. И въпреки че е възхитително търпението Фед, чиито приоритети се изместват към социалните цели, пренебрегването на инфлацията оставя световните икономики да седят на бомба със закъснител“, каза Фолкертс-Ландау. „Ефектите могат да бъдат опустошителни, особено за най-уязвимите в обществото.“

Хората вече усещат инфлацията

Разбира се, позицията на Deutsche не се подкрепя широко от икономистите.

По-голямата част от Уолстрийт са съгласни с виждането на Фед, че настоящият инфлационен натиск е преходен и се съмняват, че скоро ще има промени в политиката.

Ян Хациус, главен икономист в Goldman Sachs, каза, че има „сериозни причини“ да подкрепи позицията. Едната, която той цитира, е вероятността изтичането на увеличените обезщетения за безработица да върне работниците на работните им места през следващите месеци, облекчавайки натиска върху заплатите.

Що се отнася до ценовия натиск като цяло, Хациус казва, че голяма част от настоящия скок се дължи на „безпрецедентната роля на извънредните разходи“, която ще намалее и ще нормализира нивата.

Конгресът одобри досега повече от 5 трлн. долара стимули, свързани с пандемия, и Фед почти удвои баланса си до 8 трлн. долара чрез месечни покупки на активи. Стимулът продължава да идва, дори когато се очаква икономиката да расте с около 10% през второто тримесечие и подобряването на картина на заетостта, като пазарът на труда добавя средно по 478 000 работни места на месец през 2021 г.

Никога преди не сме виждали такава координирана експанзивна фискална и парична политика. Това ще продължи, дори когато продукцията се движи над потенциала си“, каза Фолкерс-Ландау. „Ето защо това време е различно що се отнася до инфлацията.“

Екипът на Deutsche заяви, че предстоящата инфлация може да наподоби ситуацията от 70-те години на миналия век – десетилетието, през което инфлацията е била средно около 7%, а в определени периоди и двуцифрено число. Нарастващите цени на храните и енергията, заедно с края на контрола на цените, спомогнаха за повишаването на инфлация в онази епоха.

Тогавашният председател на Фед Пол Волкер ръководи усилията за намаляване на инфлацията тогава, но трябваше да използва драматични повишения на лихвените проценти, които предизвикаха рецесия. Екипът на Deutsche се притеснява, че подобен сценарий може да се разиграе отново.

„Вече много източници на покачващи се цени проникват в американската икономика. Дори да са преходни на хартия, те могат да доведат до ситуацията от 70-те години на миналия век“, пишат те в анализа си.

Банката заявява, че повишаването на лихвените проценти може да „причини хаос в този тежък дългов свят“, като финансовите кризи вероятно ще ударят нововъзникващите икономики, където растежът няма да може да преодолее по-високите финансови разходи.

Коментари: 0