Глоби до 400 000 лв. грозят телекомите при злоупотреба с роуминга в ЕС

Санкциите са заложени в проекта на промени в Закона за електронните съобщения, продиктувани от установени нарушения

Глоби до 400 000 лв. грозят телекомите при злоупотреба с роуминга в ЕС

Снимка: Pexels

1424 ~ 1 мин. четене
Глоби до 400 000 лева заплашват българските телеком оператори, които таксуват потребителите с по-високи тарифи за регулирани съобщения в рамките на Европейския съюз. Това гласят промените в Закона за електронните съобщения, които идват в отговор на новите ценови регулации в Блока. 

Нормативната уредба на ниво ЕС влиза в сила от 15 май и ще са валидни до 14 май 2024 г. Тя ще доведе и до съответните промени в българския Закон за електронните съобщения. 

В него се предвижда на операторите да бъде наложена санкция от 20 000 до 400 000 лева, ако цените им на дребно (без ДДС) за потребители на регулирани съобщения в рамките на ЕС надвишаващи 0,19 евро цента на минута за повиквания и 0,06 евро цента за текстови съобщения.

Решението за санкции идва, след като е установено, че има значителни разлики между цените на националните услугите и тези на същите такива, извършвани към държави членки на ЕС. „Средната стандартна цена в ЕС на фиксирано или мобилно повикване в рамките на Съюза е три пъти по-висока от стандартната цена за национално повикване. Стандартната цена за текстово съобщение в рамките на ЕС е над два пъти по-висока от националната цена“, се посочва в мотивите на проектозакона. 

В отговор на тези проблеми, бяха предприети действия на европейско ниво, съгласно които от 15 май 2019 г. влизат в сила нови правила, ограничаващи цените на мобилните услуги в ЕС. 

Високите цени засягат предимно потребители, които използват такива услуги сравнително рядко или имат нисък обем на потребление. Това, което на практика включва по-голямата част от потребителите.
Подкрепи Economic.bg