Глоби от 50 до 500 лева за паркиране в зелени площи

Столичният инспекторат подновява акцията \"Аз не паркирам в зелените площи\"

Глоби от 50 до 500 лева за паркиране в зелени площи
12278 ~ 2 мин. четене
Наказанията за паркиране в зелена площ и на детска площадка са съставяне на акт от 50 до 500 лв. или фиш до 50 лв., напомнят от Столичния инспекторат. Може да се стигне и до вдигане на автомобила с паяк, ако на мястото има знак, който забранява паркирането. В този случай се съставя и акт. 

В повечето случаи при първоначално нарушение се съставя констативен протокол, в който пише къде се заплаща фиша на стойност 50 лв., обясни пред БТА Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат. 

Има случаи, когато инспекторите, при проверка на място, преценяват, че нарушението е драстично. Например целият автомобил е паркиран на детската площадка. Тогава се съставя акт. 

Георгиева каза, че инспекторатът разполага с един "паяк" и по график обхожда районите на София. 

Директорът на инспектората даде пример от последните дни, когато при текущ контрол инспектори са установили автомобили, паркирани на детска площадка в "Люлин", Седми микрорайон, зад блок 706. При проверките инспекторите са съставили над 16 констативни протокола, наложили са санкции, но това не е решило трайно проблема.

Сега след инициатива на Столичния инспекторат достъпът до детската площадка за паркиране е преустановен. 

По думите й може да има много причини за неправилно паркиране, но няма причина човек да остави автомобила си на детска площадка - до катерушка или пързалка. 

Никой не паркира там случайно. В повечето случаи става въпрос за системни нарушители, за които е най-нормално автомобилът им да бъде под балкона, отбеляза Георгиева. Тя подчерта, че не трябва да забравяме, че освен шофьори, сме и пешеходци.

Директорът на инспектората алармира, че в последно време чрез кол центъра са зачестили случаите на подадените фалшиви сигнали за паркирани автомобили в зелени площи и на детски площадки. Всеки един сигнал се проверява от нашите инспектори на място и често се оказва, че на адреса няма площадка, нито автомобил. 

Недопустимо е Столичният инспекторат да се ползва за разчистване на лични сметки между гражданите, тъй като се губи времето на служителите на инспектората, заяви Георгиева. 

Столичният инспекторат подновява кампанията си "Аз не паркирам в зелените площи". За шеста поредна година инспекторите чрез брошури ще разясняват на гражданите забранителните разпоредби относно паркирането в зелените площи. 

И през тази година ще поставяме кашпи на детските площадки, за да спрем достъпа на автомобили, посочи Георгиева. Тя припомни, че през 2015 г. Столичният инспекторат е заградил 42 детски площадки с кашпи на територията на града. С настъпването на пролетта продължаваме и през тази година.  

Гражданите могат да засаждат цветя в кашпите, а ако имат нужда от посадачен материал, могат да се обърнат към Столичния инспекторат. 

Поставянето на кашпи е едно от възможните решения. Макар че има случаи, при които граждани преместват кашпите и отново паркират на площадките. 

Това вече е наглост, коментира Георгиева. "Безкомпромисни сме, доколкото ни стига ресурса", заключи директорът на инспектората. 
Подкрепи Economic.bg