Глътка въздух за ранената британска икономика

Пандемията и Брекзит потопиха брутния вътрешен продукт на страната с почти 10% през миналата година

Глътка въздух за ранената британска икономика

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Икономиката на Великобритания нарасна леко през февруари, след като програмата за масова ваксинация и перспективата за разхлабване на коронавирусните ограничения повишиха потребителските настроения на Острова. Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 0.4% след ревизиран спад от 2.2% през януари, като всички основни сектори на икономиката отчитат повишаване на производството, показват данните на Службата за национална статистика (ONS), съобщава Reuters.

Британската икономика се сви с почти 10% през миналата година, което е най-големият спад през последните три века и по-тежък спрямо потъването в повечето европейски икономики. Утежняващ фактор се оказаха негативните последици от Брекзит. Данните показват, че БВП остава със 7.8% под нивото си от година по-рано, малко преди пандемията да обхване Европа и с 3.1% по-ниско от нивото си през октомври.

Друг правителствен доклад сочи, че вредите от Брекзит върху търговията със стоки на Великобритания с Европейския съюз са частично възстановени през февруари благодарение на известно възстановяване на износа на автомобили и фармацевтични продукти.

Износът на британски стоки за ЕС се е повишил с почти 47% през февруари спрямо месец по-рано, докато вносът от блока се е увеличил със 7.3%, предава Bloomberg.

Секторът на услугите се разширява с 0.2% през месеца, което е една трета от темпа на растеж, който очакваха икономистите, след като търговията на дребно, хотелиерството и ресторантите бяха затворени. Производството в здравеопазването е спаднало с 2.7% през месеца след поредица от увеличения, свързани с разходите за пандемия.

Данните показват, че строителството се е разширило с 1.6%, утроявайки прогнозираното повишение. Индустриалното производство нарасна с 1%, също по-силно от прогнозите за растеж от 0.5%.

Икономиката на Великобритания може да се свие само с 2.2% през първото тримесечие на тази година, според икономистите на Bloomberg, което е около половината от спада, прогнозиран от централната банка през февруари. Връщането до нивото на БВП през втората половина на 2020 г. означава, че продукцията може да надхвърли предпандемичното си ниво до началото на следващата година.

Коментари: 0