Годишна стипендия от 8000 лв. за млад български учен

Основното условие за участие в конкурса е кандидатът да бъде редовен докторант в акредитирано висше училище

Годишна стипендия от 8000 лв. за млад български учен
Финансовата група „Карол“ за поредна година ще отпусне годишна стипендия от 8000 лв. на един млад български учен със значим принос в своята област и интересен проект с практическо приложение. Основното условие за участие в конкурса е кандидатът да бъде редовен докторант в акредитирано висше училище.

Конкурсът е тристепенен – по документи, интервю и презентация на разработките пред жури. В него влизат представители на висшия мениджмънт на компаниите от групата на Карол, УС на „Асоциация на докторантите в България”, УС на Сдружение "Форум Наука", както и досегашните носители на стипендията.
Тази година в журито ще се включи и д-р Елица Кьосева, асистент-професор по квантова физика в Singapore University of Technology and Design (SUTD). Преди дни тя получи тазгодишната награда „Джон Атанасов”, която се връчва от 2003 г. на изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб.

Носителят на стипендията тази година е Никола Каравасилев, който беше подкрепен единодушно от журито не само заради научната си работа, но и за приноса му като комуникатор на науката и успеха му като ръководител на националния ни отбор по астрономия. Неговите ученици донесоха на България поредните медали от XXI Международна олимпиада по астрономия, завършила преди дни. Един златен, два сребърни и четири бронзови медала завоюваха възпитаниците на Никола Каравасилев, а Бойко Борисов - ученик от СМГ, е постигнал най-висок резултат от всички участници.

Предишните носители на стипендията са Деница Згурева от ТУ София, Таня Славова от УАСГ и Христо Илиев от СУ.

Докторантската програма на Карол е част от социално отговорната политика на финансовата група за подкрепа на образованието и науката у нас. Проектите са структурирани в Корпоративен университет Карол и са безплатни за участниците.

Гласуването е достъпно тук.
Коментари: 0