Големи британски молове са заплашени от закриване

Операторът на търговските центрове провежда разговори с кредиторите, за да се спаси от фалит

Големи британски молове са заплашени от закриване

В Лондон пазаруването привлече много хора след отварянето на магазините

Снимка: БТА

3896 ~ 1 мин. четене
Intu, един от най-големите собственици на търговски центрове в Обединеното кралство, заяви във вторник, че може да се наложи да закрие някои от обектите си заради финансовите си неволи.

Компанията назначи KPMG да изготви планове за действие в извънредни ситуации и при фалит поради невъзможност за изплащане на задължения. Тя е имала затруднения с плащането им преди началото на пандемията COVID-19.

В момента се обсъжда финансово преструктуриране с кредиторите, но компанията може да подаде заявление за защита от фалит още в петък, 26 юни, ако споразумението не се осъществи, според Property Week, цитиран от "Бизнесинсайдър".

"Някои центрове са намалили събираемостта на наемите в резултат на COVID-19 и това ограничават възможността им да плащат за подкрепа (като например на служители на търговски центрове)", каза Intu в изявление ,

В случай, че не е в състояние да постигне споразумение, операторът на молове заяви, че е вероятно да попадне в процедура по фалит и че някои обекти може да бъдат затворени.

Intu е най-голямата верига от търговски центрове на Острова, където има 17 обекта, управлява и още 3 в Испания.

След блокирането заради коронавируса търговските центрове на Intu бяха частично затворени, като отворени останаха само някои обекти, счетени за съществени.

Компанията е освободила временно около 60% от персонала си в моловете и около 20% от служителите в централния офис.

Финансовите неволи на фирмата включват загуба от 2 милиарда британски лири през 2019 г., като не успяпо-рано тази година да събере 1 милиард британски лири ново финансиране и има дългове от 5 милиарда паунда.
Подкрепи Economic.bg