Големият бариерен риф с максимално ниво на опасност

Биологичното разнообразие е застрашено заради затоплянето

Големият бариерен риф с максимално ниво на опасност
4361 ~ 1 мин. четене

Австралия обяви максимално ниво на опасност за Големия бариерен рид, предаде BBC. Кораловият риф се обезцветява с най-бързите темпове през последните 14 години.

При това състояние коралите стават бели. Те не измират, но стават по-чупливи и по-уязвими и процесът застрашава биологичното разнообразие на рифа.

Властите определят опасността като „висока”, в следствие на повишаването на температурата на океанската вода поради глобалното затопляне и влиянието на течението Ел Ниньо.

Подобно затопляне в района на  Големия бариерен риф е регистрирано единствено през 1998 г. и 2002 г. Тогава температурата на водата също е била аномално висока заради Ел Ниньо и процесът на обезцветяване на коралите е бил твърде интензивен, пише News.

Министърът на околната среда на Австралия Грег Хънт поясни, че големият бариерен риф се простира на 2300 километра. Най-застрашена е северната му част. Предвижда се да започне специализирано проучване на рифа,  за да се установи състоянието на коралите и да се потърси възможност за възстановяването им.

Подкрепи Economic.bg